Militairen laken 'laffe' houding Nederland

De kans dat de separatisten die zo dapper waren vlucht MH17 uit de lucht te halen zich voor de rechter moeten verantwoorden, lijkt met het uur kleiner te worden. Dit is althans de mening van militaire experts, advocaten en hoogleraren internationaal strafrecht.

In hoog tempo zijn de verantwoordelijken bezig bewijsmateriaal uit het rampgebied te halen, waaronder de resten van de SA-11 BUK raket, die een vroegtijdig einde maakte aan bijna 300 levens.

Volgens het NAVO-hoofdkwartier in Brussel komt dit Poetin waarschijnlijk prima uit. Op deze manier kan waarschijnlijk nooit een direct lijntje van het Kremlin naar de vliegramp worden aangetoond.

"Ik heb meer bewondering voor de felle bewoordingen van de Duitse en Australische regeringsleiders dan voor het ingetogen spreken van onze premier", aldus voormalig Commandant der Strijdkrachten Dick Berlijn. "Poetin en zeker dat zooitje ongeregeld in Oost-Oekraïne zijn alleen onder de indruk van macht en kracht. Dat signaal geeft Nederland nou niet bepaald af."

Waar in het Verenigd Koninkrijk de beschuldigingen wat duidelijker zijn en wordt gesproken over 'Poetins raket', blijft het vanuit de Nederlandse hoek angstvallig stil. Ook Amerika en Australië laten zich in wat meer ferme bewoordingen uit. Nederland lijkt de zachte weg te bewandelen van onderhandelingen en stille diplomatie. Daar komt nog de illusie van een onafhankelijk onderzoek naar de ramp bovenop.

De stroman van Poetin in Oost-Oekraïne luitenant-kolonel Igor ’de Verschrikkelijke’ Girkin, heeft een vertwijfelde poging tot onbedoelde humor gedaan door te roepen dat de ramp een complot van Oekraïne en het westen is. Volgens de brave borst waren de slachtoffers al dood, voordat er überhaupt sprake was van een crash. "Dit vliegtuig is bewust de grond in gevlogen om ons en het Kremlin zwart te maken. Oekraïners zijn overal toe in staat."

Als we militair strafpleiter Michael Ruperti, reserve-officier bij de Koninklijke Landmacht moeten geloven, dan zou er bij een scenario waarbij een Amerikaans of Israëlisch vliegtuig was neergehaald, er onmiddellijk actie worden ondernomen. Deze landen laten zich bij het verlies van zoveel onderdanen niet zomaar over zich heenlopen door wannabe-Rambo's die worden bewapend door een geopolitieke crimineel uit Rusland. "De kerel die de knop indrukte, vind je waarschijnlijk nooit", zegt Ruperti. "Maar hun commandanten, de eindverantwoordelijken, wel. Die zijn al lang en breed bekend. Een team van het Korps Commandotroepen in het gebied droppen, die lui aanhouden en na een rendez-vous met een Chinook helikopter naar veilig gebied en, later, de Nederlandse rechtbank brengen. De Britse SAS, Amerikaanse Navy Seals en Israëlische special forces zouden het doen."