Van Gaal wil historie schrijven met Oranje

Louis van Gaal wil met het Nederlands elftal geschiedenis schrijven. Dat zei de bondscoach vrijdag op zijn persconferentie een dag voor de troostfinale van het WK. "Er is nog geen Nederlands elftal dat ongeslagen is gebleven op een WK", weet Van Gaal. "Dat is ons volgende doel."

Nederland verloor van de eerste zes wedstrijden geen één. Daarvoor kijkt de FIFA namelijk naar de stand na maximaal 120 minuten. De uitschakeling tegen Argentinië geldt daardoor officieel als een gelijkspel, net als de gewonnen penaltythriller tegen Costa Rica. Bij beide wedstrijden was het na de verlenging 0-0.

Ongeslagen het WK afsluiten kan dus ook als Nederland na strafschoppen verliest van Brazilië en vierde wordt. Dat heeft Van Gaal echter niet voor ogen. Hij wil de Brazilianen verslaan op mentale kracht. Met welke spelers hij dan speelt, weet hij nog niet. "Ik wil met een elftal starten dat mentaal sterk is. De geest is sterker dan het lichaam."