Israël breidt offensief tegen Gaza uit

Israël heeft woensdag het offensief in Gaza uitgebreid. Tientallen doelwitten werden vanuit de lucht bestookt. Daarbij kwamen zeker veertien mensen om het leven. Israëlische leiders hebben laten doorschemeren dat een grootschalig grondoffensief met rasse schreden naderbij komt.

Volgens het Israëlische leger zijn woensdag, de tweede dag van het offensief, zo'n tweehonderd doelwitten in Gaza bestookt. Dat is volgens het leger nodig om een einde te maken aan het spervuur van raketten dat op Israël neerdaalt. De opstandelingen gingen echter onverminderd door met het afvuren van raketten.

Ondertussen heeft Israël duizenden militairen aan de grens met Gaza samengetrokken ter voorbereiding op het grondoffensief. "Het leger is klaar voor alle scenario's", aldus premier Benjamin Netanyahu na een bespreking met zijn veiligheidskabinet. "Hamas zal een grote prijs betalen voor het schieten op Israëlische burgers. De veiligheid van Israël staat voorop. De operatie wordt uitgebreid en duurt net zo lang tot het vuren op onze dorpen stopt en de rust terugkeert."

Sinds 2012 is er niet meer zo zwaar gevochten tussen Hamas en Israël. Israël wil koste wat het kost de militaire mogelijkheden van Hamas inperken en een einde maken aan de raketbeschietingen. "Hoewel het zwaar, gecompliceerd en duur zal zijn zullen we tijdelijk Gaza over moeten nemen, voor enkele weken, om zo te voorkomen dat hun terreurleger sterker wordt", zei Yuval Steinitz, de Israëlische minister van inlichtingen. "Als u naar mijn bescheiden mening vraagt: een een dergelijke operatie nadert."

"We zullen niet stopppen. Ze zullen eerst een klap te verduren krijgen vanuit de lucht en de zee en als er een grondoffensief nodig is, dan komt er een grondoffensief", zei ook de Israëlische minister van binnenlandse veiligheid Yitzhak Aharonovitz.

Sinds het offensief dinsdag begon heeft Israël zo'n 560 doelwitten in Gaza aangevallen. In totaal zijn daarbij 41 mensen om het leven gekomen. Vanuit Gaza zijn meer dan honderdzestig raketten op Israël afgeschoten. Egypte, dat eerder bemiddelde tussen de strijdende partijen, heeft dinsdag gezegd in contact te staan met Israël en Hamas. Het is de eerste aanwijzing dat er op de achtergrond toch wordt gewerkt aan een wapenstilstand.