IsraŽl zoekt daders achter moord op tieners

De Israëlische veiligheidstroepen zoeken met man en macht naar de daders achter de moord op de drie Israëlische tieners die twee weken geleden werden ontvoerd. De Israëlische minister van defensie Moshe Yaalon zwoer dinsdag dat de personen achter de moord op de 19-jarige Eyal Yofrah, de 16-jarige Ghilad Shaar en de eveneens 16-jarige Naftal Fraenkel zullen worden gevonden.

"We houden Hamas verantwoordelijk voor de ontvoeringen en de moorden. We blijven jagen op de moordenaars van de tieners en we zullen niet rusten tot we ze in onze handen hebben", zei Yaalon.

De lichamen van de tieners werden maandag gevonden. Ze zijn kort nadat ze waren ontvoerd doodgeschoten, aldus een bron bij het Israëlische ministerie van defensie. De Israëlische premier Benjamin Netanyahu zei dat Hamas zal boeten voor de moord. Hamas zelf heeft weliswaar de ontvoering geprezen, maar er niet de verantwoordelijkheid voor opgeëist. Een lid van Hamas werd dinsdag op de Westoever doodgeschoten toen hij een granaat naar Israëlische militairen gooide.

Secretaris-generaal Ban Ki-moon van de Verenigde Naties heeft de moord op de drie jongens veroordeeld. Hij noemde de daders 'vijanden van de vrede'. Volgens zijn woordvoerder Stephane Dujarric hoopt Ban dat 'de Israëlische en Palestijnse autoriteiten samenwerken om de daders snel voor de rechter te brengen'. Ban riep alle partijen op 'zich te onthouden van daden die de zeer gespannen situatie verder kunnen doen escaleren'. "De secretaris-generaal meent dat deze laffe daad door vijanden van de vrede tot doel heeft de verdeeldheid en het wantrouwen verder aan te wakkeren en het conflict uit te breiden", aldus Dujarric.

Israël verdenkt twee bekende Hamas-leden ervan achter de ontvoering en de moord te zitten. De twee mannen, Marwan Qawasmeh en Amer Abu Aisheh zijn niet meer gezien sinds de ontvoering van de tieners. Het leger blijft naar de mannen zoeken. Zo werd dinsdag het huis van Abu Aisheh in Hebron doorzocht. Over het verloop van de zoekactie wil het leger weinig kwijt.

Ondertussen heeft de Israëlische luchtmacht dinsdag aanvallen uitgevoerd op de Gazastrook, nadat de afgelopen dagen meer dan twintig raketten vanuit Gaza waren afgevuurd. In totaal werden 34 doelwitten onder vuur genomen.