'Homofobe' sopraan uit Opera Australia geknikkerd

De Georgische sopraan Tamar Iveri is uit het operagezelschap Opera Australia gezet om haar homofobe uitspraken op social media. Iveri zou in Sydney de voorstelling Otello spelen, maar haar contract is opgezegd. Opera Australia noemt haar visie op homoseksuelen in een bericht op Facebook onredelijk en laat weten dat ze niet meer te zien is in Otello.

Iveri zegt zelf op Facebook dat dat het haar eigen besluit is zich terug te trekken. "Door me terug te trekken, hoop ik dat de voorstelling onverstoord kan worden gespeeld zonder enige controverse", schrijft de operazangeres. "Ik ben immens bedroefd en geraakt door de campagne die tegen me wordt gevoerd. Ik heb nooit iemand bevooroordeeld om religie, ras of seksuele voorkeur."

De sopraan had homoseksuelen vorig jaar op Facebook omschreven als een 'fecale massa' en vergeleken met een riool. Ze schreef het bericht als een open brief aan de president van Georgië nadat orthodoxe christenen homo's aan hadden gevallen tijdens de gay pride in de Georgische stad Tbilisi. Ze steunde de aanval. "Het is vaak nodig om kaken te breken om als natie te worden gewaardeerd in de toekomst", schreef ze. Ze trok het bericht kort daarop terug.

Iveri werd vorige week ook aan de kant gezet door De Munt Opera van Brussel. Ze zou een rol spelen in de productie Un Ballo in Maschera van Verdi, maar daar zag het gezelschap vanaf door de controverse rond Iveri.