[WK] Voorbeschouwing Groep E

Op donderdag 12 juni begint in Brazilië het wereldkampioenschap voetbal. Elke dag blikt FOK!sport vooruit op dit toernooi. Vandaag bekijken we de landen in Groep E, de groep waarin onder meer Frankrijk en Honduras uitkomen.

Zwitserland

Zwitserland wist zich voor het WK voetbal in Brazilië vrij eenvoudig te plaatsen. In een groep met IJsland, Slovenië, Noorwegen, Albanië en Cyprus pakten de Zwitsers de eerste plaats. Van de tien wedstrijden werden er maar liefst zeven gewonnen en drie gelijkgespeeld. De meest spannende wedstrijd was die tegen IJsland. Na negentig minuten stond er namelijk 4-4 op het scorebord. Eén van de sterren in deze selectie is de Turkse Zwitser Gökhan Inler.

De selectie van bondscoach Ottmar Hitzfeld doet dit jaar voor de tiende keer mee aan een WK. Toch zijn de beste prestaties van Zwitserland alweer een tijdje geleden. In 1934, 1938, en 1954 werd de kwartfinale gehaald. In Zuid-Afrika strandde het avontuur voor de Zwitsers al in de eerste ronde.

Ecuador

Ecuador plaatste zich eerder dit jaar met de hakken over de sloot voor het WK voetbal. In de continentale competitie van de CONMEBOL pakte het land de vierde plaats met evenveel punten als Uruguay. Het doelsaldo van de Ecuadoranen was echter net iets beter dan van de naaste concurrent. Hierdoor bleken zeven zeges, vier gelijke spelen en vijf verliespartijen voldoende voor directe kwalificatie. Sterspeler Felipe Caicedo maakte voor Ecuador in de kwalificatie de meeste doelpunten voor zijn land: 7.

Het is voor Ecuador de derde keer dat het land de eindronde van het WK behaalt. De laatste keer lukte ze dit in 2006 in Duitsland. In dat jaar boekte de Ecuadoranen ook meteen het beste resultaat in de historie: de achtste finales. In die ronde was Engeland met 1-0 te sterk, waardoor het sprookje voor dit land voorbij was.

United-middenvelder Antonio Valencia is een van de dragende spelers van Equador (Pro Shots/Stanley Gontha)

Franrijk

Frankrijk bereikte het WK voetbal door zich bij de beste nummers twee van de Europese kwalificatie te scharen. In de groep met Spanje, Finland, Georgië en Wit-Rusland kwam Les Bleus namelijk niet verder dan deze plaats. Er werd gedurende de kwalificatie vijf keer gewonnen, twee keer gelijkgespeeld en één keer verloren. De meest opvallende uitslag was van de interland tegen Wit-Rusland. De Wit-Russen scoorden namelijk twee keer, maar gingen toch met 2-4 onderuit. Eén van de sterspelers van de Franse ploeg is toch wel Karim Benzema, uitkomend voor Real Madrid.

De Fransen kennen een rijke historie aan WK-deelnames. In 1998 won het land aan de hand van Raymond Domenech in eigen land de wereldtitel door Brazilië in de finale met 3-0 te verslaan. Ook in 2006 waren de Fransen er dichtbij, maar verloren in dat jaar na strafschoppen van Italië.

Benzema moet de Fransen naar het succes leiden (Pro Shots/CITYPRESS24)

Honduras

Met het nodige geluk bereikte Honduras het mondiale voetbaltoernooi. In groep C van de CONCACAF eindigde het land wel als eerste, maar had evenveel punten als Panama. Ook Canada had maar een minimale achterstand op beide landen. In de vierde ronde eindigde Honduras uiteindelijk als derde, wat genoeg was om kwalificatie af te dwingen. De meest ervaren international van het land is doelman Noel Valladares, die 118 interlands achter zijn naam heeft staan.

Honduras doet dit jaar pas voor de derde keer in de historie van het land mee aan een eindronde van het WK voetbal. De vorige deelnames dateren van 1982 en 2010. In Zuid-Afrika was het eindstation aan het einde van de eerste ronde al bereikt. Ook dit jaar wordt van het land niet gek veel verwacht.

Wedstrijdschema

15/06 13.00 Zwitserland - Ecuador
15/06 16.00 Frankrijk - Honduras

20/06 16.00 Zwitserland - Frankrijk
20/06 19.00 Honduras - Ecuador

25/06 16.00 Honduras - Zwitserland
25/06 16.00 Ecuador - Frankrijk