[WK] Voorbeschouwing Groep D

Op donderdag 12 juni begint in Brazilië het wereldkampioenschap voetbal. Elke dag blikt FOK!sport vooruit op dit toernooi. Vandaag bekijken we de landen in Groep D, de groep met onder meer Uruguay en Engeland.

Uruguay

Uruguay is ook dit jaar weer van de partij tijdens het WK voetbal. De kwalificatie voor het land verliep echter moeizaam. In de continentale competitie van de CONMEBOL had het land een play-off tegen Jordanië nodig om kwalificatie definitief af te dwingen. De eerste wedstrijd werd een klinkende 5-0 overwinning, waarna de return een formaliteit was: 0-0. De bekendste Uruguayaan is zonder twijfel voormalig Ajacied Luis Suárez. Van hem wordt in Rio de Janeiro veel verwacht.

Een blik op de geschiedenis leert ons dat Uruguay een rijke WK-geschiedenis heeft. In 1930 en 1950 was het land de beste. Toch staan daar ook een aantal gemiste WK's tegenover. Vier jaar geleden eindigde het land in Zuid-Afrika als vierde. Nederland won de halve finale namelijk met 3-2 en verloor later met 1-0 van Spanje.


Luis Suárez in actie tegen Oostenrijk (PRO SHOTS / GEPA)

Costa Rica

Costa Rica begon de kwalificatie voor het WK voetbal in de derde ronde van de CONCACAF. Het land kwam terecht in een groep met Mexico, El Salvador en Guyana. Dit leverde het land uiteindelijk een tweede plaats op dankzij drie zeges, één gelijkspel en twee nederlagen. De Costa Ricanen boekten hun grootste zege op 13 juni 2012. Toen werd Guyana met 4-0 verslagen door drie goals van Alvaro Saborio. Bryan Ruiz en Celso Borges zijn één van de sterren van het land.

De geschiedenis van Costa Rica op het WK voetbal is vrij summier. Het land plaatste zich in het verleden drie keer eerder voor het eindtoernooi. Het beste resultaat werd in 1990 in Italië behaald. Toen haalde het land uit Centraal-Amerika de tweede ronde. De twee overige deelnames eindigden al na één speelronde. In 2010 was Costa Rica er overigens niet bij.

Engeland

De Engelse nationale ploeg is er in Brazilië ook weer bij. Engeland werd in groep H van de kwalificatie groepswinnaar in een groep met Oekraïne, Montenegro, Polen, Moldavië en San Marino. Het land wist zes van de tien wedstrijden te winnen. De overige vier duels eindigden in een gelijkspel. De grootste zege boekten de Engelsen op San Marino. Tegen deze voetbaldwerg werd het maar liefst 8-0 voor de selectie van bondscoach Roy Hodgson. De grootste namen binnen de ploeg zijn toch wel die van Wayne Rooney, Steven Gerrard en Frank Lampard, die al jaren meedraaien.

Engeland deed in 1950 voor het eerst mee aan het WK voetbal en strandde direct in de eerste ronde. In de jaren erna ging het steeds wat beter, tot in 1966 de wereldtitel werd binnengehaald. Ook vier jaar geleden presteerde het land goed door in Zuid-Afrika de achtste finales te behalen. Toen werd met 4-1 van aartsrivaal Duitsland verloren.


Alberto Aquilani aan de bal tijdens interland tegen Armenië (PRO SHOTS / Insidefoto)

Italië

Tot slot speelt ook Italië in deze groep en kende net als Engeland een prima kwalificatie. De Italianen werden vooraf ingedeeld in een groep met Denemarken, Tsjechië, Bulgarije, Armenië en Malta. La Squaddra Azzura won zes wedstrijden en zag er vier in een gelijkspel eindigen. Aansprekende resultaten boekte het land echter niet. Tegen een voetbaldwerg als Malta werd maar met 2-0 gewonnen en de Tsjechen wisten de voormalig wereldkampioen zelfs op een gelijkspel te houden. De sterren van de Italiaanse ploeg zijn toch wel Andrea Pirlo en doelman Gianluigi Buffon.

Italië legde in het verleden vier keer beslag op de wereldtitel. De laatste keer gebeurde dit tijdens het WK van 2006. Na 120 minuten voetbal stond er tegen Frankrijk 1-1 op het scorebord, waarna de Italianen de strafschoppen beter namen. David Trezeguet miste destijds voor de Fransen terwijl de Italianen alle penalty's scoorden. Ook dit jaar wordt er weer veel van dit land verwacht.

Wedstrijdschema

14/06 16.00 Uruguay - Costa Rica
14/06 18.00 Engeland - Italië

19/06 16.00 Uruguay - Engeland
20/06 13.00 Italië - Costa Rica

24/06 13.00 Italië - Uruguay
24/06 13.00 Costa Rica - Engeland