Weer Militaire Willemsorde voor Afghanistanveteraan

Commando en Afghanistanveteraan Gijs Tuinman wordt in oktober onderscheiden met de Militaire Willemsorde. De toekenningsprocedure is zo goed als afgerond, schrijft de Volkskrant zaterdag op basis van ingewijden. Alleen koning Willem-Alexander moet zijn handtekening nog zetten.

Een woordvoerder van het ministerie van Defensie kan het bericht niet ontkennen of bevestigen. "Wij doen gedurende het proces nooit mededelingen over onderscheidingen die nog moeten worden uitgereikt." De woordvoerder wilde ook niet zeggen of er aan de uitreiking van een onderscheiding wordt gewerkt.

De laatste keer dat de hoogste militaire onderscheiding werd uitgereikt was in mei 2009, toen Marco Kroon hem kreeg opgespeld van toenmalig koningin Beatrix. Hij raakte daarna in opspraak vanwege aantijgingen over drugs- en wapenbezit. De 43-jarige Kroon is de enige actief dienende drager van de onderscheiding. De andere vier nog levende dragers van de Willemsorde zijn allen ouder dan 90.

Door de 34-jarige Tuinman te onderscheiden moet het blazoen van de actief dienende dragers worden opgepoetst. Wel staat volgens de ingewijden buiten kijf dat Tuinman de onderscheiding heeft verdiend. Hij is eind vorig jaar na een kort dienstverband als consultant bij Deloitte gevraagd terug te keren bij Defensie zodat hij het nieuwe boegbeeld van de krijgsmacht kan worden.

Een prestatie van Tuinman op 6 september 2009 bij Deh Rawod in de Afghaanse provincie Uruzgan wordt in het bijzonder genoemd. Hij leidde toen een groep commando's en mariniers die de zwaargewonde korporaal Kevin van de Rijdt probeerden te redden. De groep werd van drie kanten onder vuur genomen door de Taliban.

Van de Rijdt overleefde de aanval niet, maar het optreden van de groep wordt volgens de krant als tekenend gezien voor commando's, die erom bekend staan nooit een collega achter te laten.

Zes ondergeschikten van Tuinman kregen vorig jaar al de op twee na hoogste militaire onderscheiding, het Bronzen Kruis, voor hun optreden die dag. Tuinman zou nu de hoogste onderscheiding krijgen voor zijn 'charismatische leidende rol' en het voorkomen van meer slachtoffers.

Eerder kreeg Tuinman al de op één na hoogste militaire onderscheiding voor een heldendaad in Afghanistan in 2006, de Bronzen Leeuw. Zijn naam zou ook naar voren komen in verslagen van geheime operaties.