Poetin oppert referendum over naam Stalingrad

Het Russische Wolgograd gaat wellicht weer Stalingrad heten. De Russische president Vladimir Poetin overweegt een referendum over herinvoering van de naam die de stad droeg tijdens het schrikbewind van Josef Stalin, zei hij vrijdag op de zeventigste herdenking van de Geallieerde landing in Normandië.

Een van de Russische veteranen uit de Tweede Wereldoorlog die de herdenking bijwoonden vroeg Poetin om de herdoop van de stad. Die heet al sinds 1961 Wolgograd, maar is dankzij het beruchte, bloedige beleg door het Duitse leger in de oorlogsjaren nog altijd bekender onder de naam Stalingrad.

Provinciale bestuurders besloten vorig jaar in documenten die verband houden met dat oorlogsverleden de naam Stalingrad weer te gebruiken. Dat leidde tot veel ophef. Russen denken uitgesproken verschillend over Stalin en het stalinisme. Ziet de een hem als de man die van de Sovjet-Unie een supermacht maakte en nazi-Duitsland versloeg, de ander spreekt van een dictator en massamoordenaar.

Wolgograd heette in de tsarentijd nog Tsaritsyn. Ter ere van Stalin kreeg de stad in de jaren twintig zijn naam. Toen de Sovjet-leider in 1961 postuum van zijn voetstuk viel, werd de stad omgedoopt tot Wolgograd.