Turken pakken Nederlandse terreurverdachte

De Nederlandse terreurverdachte Ahmed D. die onder erbarmelijke omstandigheden tot voor kort in Egypte vastzat, is na zijn plotselinge vrijlating in Turkije opgepakt. Dat is gebeurd op verzoek van de Verenigde Staten, vertelt zijn advocaat André Seebregts aan het ANP.

D. is de kleinzoon van de voormalige Somalische president Said Barre. Hij vluchtte begin jaren 90 toen hij 3 was met zijn familie naar Nederland. Zijn grootvader moest de wijk nemen voor zijn politieke tegenstanders. Ahmed kreeg zo de Nederlandse nationaliteit.

Ahmed zat sinds half augustus 2013 gevangen in de beruchte Tora-gevangenis in Cairo op verdenking van terrorisme. De Nederlandse autoriteiten vonden zijn omstandigheden zo ernstig, dat ze die bij Egypte hebben aangekaart. "D. werd in Egypte vastgehouden zonder een nadere toelichting", zegt Seebregts. "Op 23 maart mocht hij opeens zonder nadere toelichting gaan."

Die dag was er geen directe vlucht naar Amsterdam meer. Seebregts: "Daarom nam mijn cliënt op advies van het Nederlandse consulaat in Caïro een vlucht via Istanbul. Eenmaal op het vliegveld daar, werd hij in de internationale transit area aangehouden."

Turken pakken Nederlandse terreurverdachte
Turken pakken Nederlandse terreurverdachte (Foto: ANP)