Moldavië pakt Transnistrië-petitie af van vicepremier Rusland

Moldavië heeft verhinderd dat de Russische vicepremier Dmitri Rogozin van een bezoek aan Transnistrië naar huis terugkeerde met een verzoekschrift de onafhankelijkheid van de opstandige Moldavische regio te erkennen. De autoriteiten namen op het vliegveld van de hoofdstad Chisinau dozen vol handtekeningen in beslag die de petitie kracht bij moesten zetten, zegt het Moldavische ministerie van buitenlandse zaken.

Rogozin deed Transnistrië, waar vijftienhonderd Russische militairen zijn gelegerd, zaterdag aan om er de overwinning op nazi-Duitsland te vieren. Hij bood voorvechters van onafhankelijkheid van de regio zijn hulp aan en hekelde het streven van de Moldavische regering naar nauwere banden met de Europese Unie.

Transnistrië maakte zich na de val van het IJzeren Gordijn los van Moldavië. De internationale gemeenschap beschouwt het gebied, dat grenst aan Oekraïne, nog altijd als deel van Moldavië. De Transnistrische machthebbers genieten de steun van Rusland en zijn de facto eigen baas.

Rogozins terugreis naar Rusland verliep zaterdag niet zonder problemen. Omdat de vicepremier op de sanctielijst van de EU staat, kreeg hij van Roemenië geen toegang tot het Roemeense luchtruim. Ook Oekraïne, dat sinds de Russische inlijving van de Krim op gespannen voet staat met grote buur Rusland, weigerde hem de doorgang. Omdat Transnistrië tussen Oekraïne en Roemenië ligt ingeklemd, leek Rogozin bij zijn gastheren vast te zitten. Hij wist uiteindelijk echter toch naar Rusland terug te vliegen.