Oeganda ontkent heksenjacht op homo's

De politie in Oeganda heeft opdracht gekregen om een mogelijke heksenjacht op homoseksuelen niet te tolereren. Dat melden buitenlandse diplomaten in Oeganda aan Novum Nieuws.

De vrees voor een heksenjacht ontstond vorige week nadat president Yoweri Museveni van het Afrikaanse land een strenge antihomowet had ondertekend. De wet voorziet onder meer in levenslange celstraf voor homoseksuele 'serieplegers'. Westerse landen zien de wet als discriminerend en dreigen ontwikkelingshulp op te schorten als de wet niet wordt ingetrokken.

De minister van binnenlandse zaken van Oeganda, generaal Aronda Nyakairima, zei maandag tegen de Nederlandse ambassadeur Alphons Hennekens dat de regering geen heksenjacht zal toestaan. De ambassadeur legde tijdens de ontmoeting uit dat Nederland wil dat Oeganda de antihomowet intrekt en dat Den Haag zeven miljoen euro aan hulpgeld opschort. Het geld was bestemd voor Oeganda's rechtssysteem.

Een medewerker van een andere Europese ambassade in Oeganda bevestigt dat de regering de politie te verstaan heeft gegeven dat homo's niet opgejaagd mogen worden.

"Het lijkt erop dat president Museveni zich met de antihomowet populair wil maken onder de bevolking, maar dat hij er ook voor wil zorgen dat er geen geweld plaatsvindt dat Oeganda's internationale aanzien verder kan schaden", aldus weer een andere diplomaat.

Sinds de antihomowet vorige week maandag werd aangenomen, zijn er geen bevestigde berichten gekomen over geweld tegen al dan niet veronderstelde homo's in Oeganda . Volgens lokale mensenrechtenorganisaties zijn er wel homo's bedreigd en gechanteerd.