Rusland haalt banden met Noord-Korea verder aan

De Russische vicepremier Joeri Troetnev is maandag aangekomen in Noord-Korea om te spreken over betere economische samenwerking tussen beide landen. Dat meldt het Zuid-Koreaanse persbureau Yonhap. Het is de jongste ontmoeting in een reeks toenaderingspogingen tussen Moskou en Pyongyang.

Vorige week maakte Rusland bekend dat het negentig procent van de schuld die Noord-Korea bij het land heeft kwijtscheldt. Eerder deze maand tekenden de landen een verdrag dat beoogt de bilaterale handel tegen 2020 te verhogen tot ruim 700 miljoen euro.

In februari bezocht het ceremoniële Noord-Koreaanse staatshoofd Kim Yong Nam de openingsceremonie van de Olympische Winterspelen in Sotsji. In september werd een spoorlijn tussen Rusland en Noord-Korea na een jarenlange renovatie heropend. Rusland heeft interesse geuit om in het gezamenlijke Koreaanse industriecomplex Kaesong te investeren.

Troetnev is naast vicepremier ook de speciale gezant voor het Verre Oosten. De gouverneurs van drie Oost-Russische provincies reizen met Troetnev mee. Rusland heeft recentelijk ook de banden met Zuid-Korea aangehaald.