Eikenprocessierups verspreidt zich verder

De eikenprocessierups verspreidt zich dit jaar verder over Nederland. Dat stellen onderzoekers van de Wageningen Universiteit en het Kenniscentrum Eikenprocessierups donderdag. Als oorzaak wordt het warme nazomerweer van 2013 gegeven. Vlinders hebben zich daardoor langer en verder over het land verspreid.

Alleen een wisselvallig voorjaar met regen en hagel kan de opmars van de rups nog tegengaan, zo melden de onderzoekers. Ze verwachten dat de eerste rupsen al begin april uit het ei komen als gevolg van het zachte winterweer. "Omdat de eerste eiken naar verwachting ook eerder hun bladeren zullen ontplooien, zal er al snel voldoende voedsel zijn voor de jonge rupsjes."

De insecten hebben de winter goed doorstaan, zo blijkt uit eitjes die de onderzoekers in Overijssel, Drenthe, Noord-Brabant en Limburg hebben verzameld en bestudeerd. De rupsjes in de eitjes maakten een 'gezonde indruk'.

Gemeenten doen er volgens de onderzoekers dan ook goed aan om eerder dan voorgaande jaren met de bestrijding van de insecten te beginnen. "Ze moeten rekening houden met de inzet van nematoden vanaf de tweede helft van april en de biologische bestrijding vanaf de laatste week van april", luidt het advies. Deze wormpjes zijn een natuurlijke vijand van de eikenprocessierups.