VS willen Nederlandse bemiddelaar in Oekraïne

De Verenigde Staten willen dat met spoed bemiddelaars worden ingezet om een uitweg uit de crisis in Oekraïne te vinden. De Amerikaanse ambassadeur bij de Verenigde Naties Samantha Power noemde daarbij voormalig ambassadeur voor Nederland in Oekraïne Robert Serry.

De bemiddelaars moeten worden gezien als onafhankelijk en geloofwaardig, zei Power vrijdagavond tegen verslaggevers. Serry was de eerste Nederlandse ambassadeur in Oekraïne. De Organisatie voor Veiligheid en Samenwerking in Europa heeft volgens Power ook deskundigen die vertrouwen genieten en kunnen worden ingezet.

De Britse VN-ambassadeur Mark Lyall Grant zei later dat zo'n bemiddelingspoging geen zegen van de VN-Veiligheidsraad nodig heeft. Rusland heeft in die raad een veto en zou een bemiddelingspoging kunnen tegenhouden als instemming van de Veiligheidsraad vereist zou zijn. De Russische VN-ambassadeur Vitali Tsjoerkin zei tegenstander te zijn van 'opgedrongen bemiddeling'.

Serry is sinds 2007 Midden-Oostengezant van de Verenigde Naties. Hij treedt onder meer op als adviseur en vertegenwoordiger van VN-secretaris-generaal Ban Ki-moon. Een woordvoerder van het Nederlandse ministerie van Buitenlandse Zaken kon zaterdag niet direct reageren op het voorstel van de VS.