'Toch kernwapentaak voor de JSF'

De JSF krijgt mogelijk toch een kernwapentaak. Het kabinet legt een aangenomen motie van de SP om de opvolger van de F-16 niet geschikt te maken voor het dragen van kernwapens naast zich neer, blijkt dinsdag uit een brief van minister van Defensie Jeanine Hennis-Plasschaert (VVD) en haar collega van Buitenlandse Zaken Frans Timmermans (PvdA).

De bewindslieden wijzen erop dat Nederland in NAVO-verband een kernwapentaak heeft. Het kabinet is daarom 'geen voorstander van eenzijdige besluiten'. Dat zou niet passen bij de bondgenootschappelijke verplichtingen en 'afbreuk doen aan de geloofwaardigheid en de positie van Nederland' in de discussies over de toekomst van het bondgenootschap.

Het is zaak om het eerst binnen de NAVO eens te worden over de 'toekomstige nucleaire positionering'. Pas daarna kunnen conclusies worden getrokken over de rol van individuele lidstaten daarin. Momenteel zijn er binnen de NAVO nog 'forse verschillen van mening' hierover. Het kabinet ziet de motie van SP'er Jasper van Dijk wel als een 'aansporing' om deze verschillen de komende jaren te overbruggen.

JSF (Foto: Novum)
JSF (Foto: Novum)