Erdogan noemt twijfelachtige opnamen nep

De opnamen van afgeluisterde gesprekken tussen de Turkse premier Recep Tayyip Erdogan en zijn zoon zijn vervalst. Dat heeft het kantoor van Erdogan maandag bekendgemaakt. In de opnamen, die maandag op internet verschenen, bespreken twee personen, van wie de stemmen lijken op die van Erdogan en zijn zoon, hoe ze grote sommen geld hun huis uit kunnen krijgen.

Het gesprek zou hebben plaatsgevonden op 17 december, dezelfde dag dat de zoons van drie ministers werden vastgezet voor corruptie. De afgelopen week lekten meer gesprekken tussen Erdogan en zijn kinderen, medewerkers en ondernemers uit. Vorige maand werd Erdogans zoon Bilal Erdogan ondervraagd door aanklagers die de zaak onderzoeken.

Turkse media berichtten dat Erdogan direct na het uitlekken van de berichten contact opnam met het hoofd van de Turkse inlichtingendiensten. Later liet het kantoor van Erdogan een verklaring uitgaan dat de opnamen 'op immorele wijze' gefabriceerd en 'volledig nep' waren. De premier onderneemt juridische stappen tegen de personen die de opnames gemaakt en verspreid hebben.

De nationalistische oppositieleider Devlet Bahceli noemde de opnamen dinsdag 'verbijsterend' en riep op tot juridische stappen. Volgens Bahceli moet Erdogan 'het niet in zijn hoofd halen' om te denken dat hij zijn straf kan ontlopen door te beweren dat de opnamen in scène zijn gezet.

De Turkse politie pakte in december 24 mensen op in verband met corruptie. Ze worden beschuldigd van het aannemen of betalen van steekpenningen. Onder de verdachten zijn de zoons van drie ministers. De ministers zijn inmiddels opgestapt. Volgens Erdogan is het schandaal een internationaal complot van aanhangers van een islamitische beweging die in de politie en het juridisch apparaat zijn geïnfiltreerd. De beweging zou zich ten doel hebben gesteld de regering in een kwaad daglicht te plaatsen. De regering heeft diverse politiechefs die bij het onderzoek betrokken zijn ontslagen.