Oegandese krant publiceert 'homo top 200'

De Oegandese tabloid The Red Pepper heeft op zijn voorpagina een lijst afgedrukt van wat het zelf de 'top 200 homoseksuelen' noemt. Maandag tekende de Oegandese president Yoweri Museveni de omstreden antihomowet, waaronder homoseksuelen lange gevangenisstraffen kunnen krijgen.

In het artikel werden de namen van tweehonderd homoseksuelen genoemd onder de vetgedrukte kop 'Ontmaskerd!'. Ook werden er enkele foto's geplaatst. Op de lijst staat de prominente homoactivist Pepe Julian Onziema, die herhaaldelijk heeft gewaarschuwd dat de nieuwe wet geweld tegen homoseksuelen in de hand kan werken.

Volgens politiewoordvoerder Patrick Onyango zijn er nog geen homo's of lesbiennes gearresteerd sinds de wet is aangenomen. Onder de nieuwe wet kunnen homoseksuelen veertien jaar tot levenslange gevangenisstraf krijgen voor hun seksuele geaardheid. Oorspronkelijk wilde het Oegandese parlement in de wet opnemen dat op sommige homoseksuele handelingen de doodstraf zou komen te staan. Dit werd na internationale kritiek afgezwakt. Homoseksualiteit was al verboden in Oeganda.