Schiedamse 'bombrieven' Oeganda zijn campagnefolders

De autoriteiten in Oeganda hebben onderzoek verricht naar vermeende 'bombrieven' uit Schiedam. De brieven, die alarmbellen deden rinkelen, waren gericht aan president Yoweri Museveni en andere politici in het Afrikaanse land. Het Algemeen Dagblad schreef maandag nog dat het 'onduidelijk' is of de verdachte zendingen 'verband houden met de invoering van een omstreden anti-homowet' door Museveni.

De brieven zijn in werkelijkheid informatiebrochures van een campagne voor onafhankelijkheid van de Spaanse regio Catalonië. "Het ziet er volslagen onschuldig uit, een keurige folder in vijf kleuren", zegt de Nederlandse ambassadeur in Oeganda, Alphons Hennekens, tegen Novum Nieuws. "Er zit zelfs een cd'tje bij." Volgens Hennekens heeft onderzoek in Oeganda uitgewezen dat de brieven geen explosieven, chemicaliën of andere schadelijke materialen bevatten. "De inkt geurt, dat kan een beetje stinken ja. Sommige mensen hebben daar misschien eerder last van dan anderen."

Nederland gaat nu uitzoeken waarom de brieven, die klaarblijkelijk in Barcelona zijn geschreven, in Schiedam op de post zijn gedaan.

De brieven komen van 'Catalonia Calling', een crowdfunding campagne voor bewustzijn over het streven naar zelfstandigheid van de Spaanse regio. Sympathisanten worden opgeroepen informatiefolders te versturen naar politici wereldwijd. Catalonië plant later dit jaar een referendum over onafhankelijkheid. De regering in Madrid weigert de volksraadpleging te erkennen.

Oegandese anti-terreureenheden met speurhonden en detectoren voor bommen en radioactieve straling rukten vorige maand uit nadat een medewerker de parlementsvoorzitter een brief had geopend. Volgens mediaberichten ontplofte de brief in het gezicht van de medewerker. "Iedere leider in dit land is een doelwit", verklaarde de parlementsvoorzitter, Rebecca Kadaga. Naderhand bleek dat haar medewerker niet gewond was.