Kabinet schort hulp aan Uganda op

Het kabinet schort de hulp aan de Ugandese overheid op. Aanleiding is de ondertekening door president Yoweri Museveni van een omstreden antihomowet. De hulp aan maatschappelijke organisaties wordt wel voortgezet.

Minister van Buitenlandse Zaken Frans Timmermans (PvdA) is 'zeer teleurgesteld' dat Museveni toch zijn handtekening heeft gezet. "Internationale druk heeft hem helaas niet weerhouden. Dit is een slechte dag voor de mensenrechten in Uganda", stelt Timmermans in een persverklaring.

Nederland geeft ontwikkelingsgeld aan de Ugandese justitiesector. Daar maakt minister voor Buitenlandse Handel en Ontwikkelingssamenwerking Lilianne Ploumen (PvdA) nu een einde aan. De hulp aan maatschappelijke organisaties, waaronder organisaties die opkomen voor homorechten, gaat wel door.

Timmermans zal met voorstellen komen om internationaal maatregelen te treffen tegen Uganda, bijvoorbeeld in Europees verband. De Nederlandse ambassade in de Ugandese hoofdstad Kampala houdt intussen nauw contact met de homogemeenschap in het land, mede om te bezien hoe die het beste kan worden ondersteund.

Timmermans maakte vorige week al duidelijk dat het consequenties zou hebben als Museveni de wet daadwerkelijk zou ondertekenen, maar trad niet in detail. Direct nadat Museveni maandag zijn handtekening zette, eisten D66 en ChristenUnie al dat de hulp aan de overheid zou worden stopgezet.

Onder de nieuwe wet kunnen homoseksuelen veertien jaar tot levenslange gevangenisstraf krijgen voor hun seksuele geaardheid. Op de wet is in het westen veel kritiek. Museveni zei een maand geleden dat hij de wet niet zou tekenen, maar kwam later terug op dit besluit.


Amerikaanse christenen hebben lang gelobbyd om homohaat wettelijk te organiseren.


En ook de inheemse christenen dragen hun steentje bij.