Vreemdelingenpolitie mag nu ook huizen doorzoeken

Het huis van een vreemdeling mag binnenkort zonder toestemming worden doorzocht door de politie of de marechaussee. Dat staat in een wetsvoorstel van staatssecretaris van Veiligheid en Justitie Fred Teeven (VVD) waarmee de Eerste Kamer dinsdag instemde. De wet gaat 1 maart in. Nu mogen de vreemdelingenpolitie en de marechaussee alleen 'zoekend rondkijken' in een huis.

Alleen rondkijken in een huis zonder kasten of laden te kijken is niet genoeg, motiveert Teeven de aanscherping. Als de nieuwe wet van kracht is mag de politie ook matrassen optillen en tassen openmaken. De woning schade toebrengen door bijvoorbeeld een tussenmuur te slopen is niet toegestaan.

Bij de doorzoeking moet altijd een hulpofficier van justitie aanwezig zijn. Huiszoekingen dienen vaak om de identiteit van een vreemdeling vast te stellen. Dat is nodig als terugkeer naar het land van herkomst kans van slagen wil hebben. De wet Verruiming bevoegdheden vreemdelingentoezicht zal ervoor zorgen dat documenten eerder worden gevonden, denkt Teeven.

Met de nieuwe wet wordt het ook mogelijk om in het onderzoek naar identiteit, nationaliteit en verblijfsstatus een vreemdeling die in bewaring is gesteld te onderzoeken aan een lichamelijk onderzoek te onderwerpen. In zo'n geval mogen ook kledingen bezittingen zoals mobiele telefoons worden onderzocht.