'Slachtoffer krijgt te veel info over verdachte'

Slachtoffers krijgen door het recht zich uit te laten over de straf die een crimineel moet krijgen te veel inzage in privacygevoelige informatie van verdachten. Daardoor ontstaat het risico dat die gegevens op straat belanden, waarschuwt oud-rechter Frans Bauduin zaterdag in Het Parool.

Om een zinnig advies te kunnen geven moeten de slachtoffers volgens Bauduin inzage krijgen in de persoonlijke omstandigheden van de verdachten. Het gevaar dat reclasseringsrapporten en bevindingen van psychiaters uit het strafdossier op straat komen te liggen zou dan levensgroot zijn. "Stel je voor dat zo'n slachtoffer alles op internet zet, dat is het einde van de privacy van de verdachte", zegt hij in de krant. "Dat raakt de fundamenten van ons rechtssysteem."

Slachtoffers kunnen nu al hun verhaal doen in de rechtszaal, maar staatssecretaris van Veiligheid en Justitie Teeven (VVD) wil dat zij zich ook kunnen uitspreken over het bewijs, de schuld van de verdachte en de straf die zij passend vinden. Het wetsvoorstel dat dit regelt wil hij nog voor de zomer aan de Kamer voorleggen. Een woordvoerder van Teeven zegt in de krant dat slachtoffers niet alles mogen inzien. Het blijft een 'zorgvuldige afweging van belangen'.

De Raad voor de Rechtspraak vreest dat slachtoffers vooral gefrustreerd raken, omdat de rechtbank hun advies zelden over zal nemen. Die moet meer meewegen dan alleen het belang van het slachtoffer.

"Het slachtoffer komt terecht in een complex juridisch systeem. Het is de vraag of hij dat kan overzien", zegt Bauduin in de krant.