Teeven weigert taart Opstelten aan te snijden

Staatssecretaris van Veiligheid en Justitie Fred Teeven (VVD) heeft vrijdag geweigerd de verjaardagstaart van zijn minister en partijgenoot Ivo Opstelten aan te snijden. "Terwijl hij altijd doet wat ik zeg", was het commentaar van Opstelten, die de taart uiteindelijk toch zelf aansneed.

Toen hij de taartdoos opende zag de oud-burgemeester van Rotterdam een taart met een Feyenoord-shirt erop. Toen het op aansnijden kwam aarzelde hij. "Dat was een moeilijk moment." Nadat Teeven een 'vlammende' speech had gehouden vroeg Opstelten zijn schoothondje, wiens hart bij Ajax ligt, de taart aan te snijden, aangezien hij niet het mes in 'zijn' club wilde zetten. Teeven weigerde echter.

Opstelten viert vrijdag zijn zeventigste verjaardag. De minister, die zei niet zo'n verjaardagsmens te zijn, werd tijdens de ministerraad toegesproken door premier Mark Rutte. Daar kreeg hij de tv-serie The Killing op dvd. "Die had ik ook gevraagd."

En van zijn vrouw had hij 's ochtends de serie The Bridge op dvd gekregen. Beide zijn politieseries, dus Opstelten kan zich tijdens het krokusreces verder verdiepen in zijn vakgebied, zei hij.

Op het departement werd hij eerder op de dag ontvangen door zijn hele staf 'met fluitjes en slingers en wat dies meer zij'. Opstelten heeft zijn vrouw, kinderen en vrienden gevraagd of hij vrijdagavond mag doen wat hij het liefst doet. "Dat is naar de Kuip gaan, voor de wedstrijd Feyenoord - Vitesse." Zaterdag is hij bij het bedankfeest van prinses Beatrix in Ahoy.

"Een nieuw decennium is ingegaan voor mij", zei Opstelten over de mijlpaal van 70 jaar. "We zijn op weg naar de 80." Als hij de oudste minister ooit wil worden moet hij nog een jaar of vijf door. De liberaal Johan Rudolph Thorbecke was tot zijn 74e minister. "Het is natuurlijk aanmatigend om überhaupt te zeggen dat je iets langer, laat staan beter doet dan Thorbecke. Daar doe ik geen uitspraken over."

"Maar goed, we leven in een tijd van rankings, en het is toch wel leuk om nummer een te worden. Maar Thorbecke passeren, dat doe ik niet. Ik kijk naar zijn schilderijen als ik bij collega Plasterk op bezoek ben", zei de minister tot besluit tegen de verzamelde pers, die hem daarvoor ook nog even had toegezongen.