Zwitserse deelname EU-projecten in de ijskast

De gesprekken over een deelname van Zwitserland aan de innovatie- en onderwijsuitwisselingsprogramma's van de Europese Unie zijn stopgezet. Reden is het referendum waarin het merendeel van de Zwitsers zich uitsprak tegen de komst van immigranten. Dat bevestigt een woordvoerder van de Europese Commissie maandag.

De Europese Commissie was in onderhandeling met Zwitserland over een deelname aan het Erasmus+-programma, waarbij uitwisseling van studenten mogelijk is. Eenzelfde soort gesprekken wordt gevoerd over het programma Horizon 2020, waarin onderzoekers kunnen worden geruild.

De projecten zijn uitgesteld omdat deze projecten nauw zijn gekoppeld aan het recht van vrij verkeer van personen en de Zwitsers zich nu hebben uitgesproken tegen de vrije instroom van EU-burgers, legt de woordvoerder uit. Pas als Zwitserland zich alsnog uitspreekt voor vrij verkeer van personen kunnen de gesprekken weer worden opgestart.

Vorig weekeinde stemde een nipte meerderheid van de Zwitsers voor het opleggen van quota van migranten. De Europese Commissie zei direct al 'teleurgesteld' te zijn over de uitslag. Waarschijnlijk komt ook een aantal handelsverdragen met de EU op de tocht te staan als gevolg hiervan.