'EU overweegt plundering bankrekeningen'

Beleidsmakers van de EU overwegen om de spaarcentjes van EU-ingezetenen in te zetten om de Europese economie uit het slop te helpen. Dit blijkt uit een onlangs verschenen EU-document.

De EU is op zoek naar manieren om de puinhoop die graaiende bankiers gemaakt hebben op te lossen, teneinde langetermijninvesteringen te kunnen doen. In het tweede deel van het jaar gaat de commissie kijken hoe het technisch mogelijk is om persoonlijke bankrekeningen te plunderen om dit eventueel in te zetten voor het stimuleren van kleine bedrijven, infrastructuur en andere investeringen.

Dit proces is mede in werking gezet door jankende banken. Deze klagen dat ze door de vernieuwde regels, waarbij ze over wat meer liquide middelen moeten beschikken en enige reserves dienen te hebben, niet meer zo makkelijk hun zakken kunnen vullen, zoals ze voor de crisis gewend waren. De Europese comissie gaat ondermeer onderzoeken of enige versoepeling van de regels, die door het grootkapitaal als verstikkend ervaren worden, mogelijk is.

Tevens heeft de EU hierop gereageerd door te kijken naar middelen hoe de 28 lidstaten wat minder afhankelijk gemaakt kunnen worden van deze banken en andere maffia. De Europese Centrale Bank lukt het niet om de nodige fondsen vrij te maken om de graaicultuur te kunnen herstellen en dus onderzoekt men de mogelijkheid om de gespaarde tegoeden van ongeveer 500 miljoen inwoners binnen de unie te gebruiken.