Nederlandse pompen zeker maand bezig in Engeland

De pompen van het Nederlandse bedrijf die deze week in het zuiden van Engeland zijn geplaatst, blijven nog zeker een maand actief. Per seconde kunnen de grootste pompen zo'n tweeduizend liter water weghalen en zo het peil laten zakken, laat het pompbedrijf vrijdag aan Novum Nieuws weten. Inmiddels zijn miljoenen liters weggepompt.

Het Friese bedrijf Van Heck krijgt in het overstroomde gebied, maar ook via sociale media, een 'storm van bedankjes'. "We krijgen hele blije reacties van mensen", zegt een woordvoerder. "Het is leuk om te horen dat je dankbaar werk doet. Maar het is daar dan ook hard nodig, want veel mensen hebben door het water hun huis moeten verlaten." Twintig mensen van het bedrijf zijn momenteel aan het werk om het water te laten zakken.

Zo'n twintig pompen van het bedrijf werden aan het begin van de week geleverd in dertig vrachtwagens. Acht van die pompen zijn bezig het water naar de zee te krijgen. De pompen staan op vier verschillende plekken aan de Engelse kust. Wat de operatie kost, kan het bedrijf niet zeggen, vanwege afspraken met het Britse Environment Agency.

Niet alleen werknemers van Van Heck, maar ook Nederlandse waterveiligheidsexperts zijn vrijdag in het Engelse Bristol aan het werk gegaan in het ondergelopen gebied. Ze gaan hun Engelse collega's helpen met het inspecteren van de dijken.

De vier dijkexperts, twee van Rijkswaterstaat en twee van de Unie van Waterschappen, moeten hun Engelse collega's die al weken aan het werk zijn ontlasten, zegt een woordvoerder van Rijkswaterstaat. "Het is nu heel belangrijk dat alle inspecties doorgang vinden. Wij hebben de expertise, zij ook, maar zijn aan aflossing toe." De experts gaan in Nederlands-Britse duo's op pad.

Rijkswaterstaat verwacht dat vrijdagavond conclusies kunnen worden getrokken uit de inspecties. Het team wordt minstens een week ingezet ten behoeve van de Environment Agency om de Engelsen te helpen en de Nederlandse kennis over waterveiligheid te delen.

Een groep Nederlandse experts was zondag al in Engeland om over hulp te overleggen met de Britse overheid. Die hulp accepteerden de Britten. Minister van Infrastructuur en Milieu Melanie Schultz van Haegen (VVD) benadrukte in een reactie het belang van het delen van kennis en ervaring op watergebied.

Engeland onderging dit jaar de natste januari sinds weergegevens bijna 250 jaar geleden voor het eerst werden bijgehouden. Sinds december wordt het land onderworpen aan wind, regen en overstromingen. Ook andere delen van Groot-Brittannië gaan gebukt onder het noodweer.