Ajax-lid uit functies gezet om misbruikzaak

Voetbalclub Ajax heeft het prominente clublid dat werd beschuldigd van seksueel misbruik van jeugdspelers uit al zijn functies ontheven. Dat besluit is volgens de club 'in gezamenlijk en goed overleg' genomen, schrijft de Volkskrant dinsdag.

De club heeft zich afgevraagd of het wenselijk was om door te gaan met de vrijwilliger, staat in de krant te lezen. De man, die ruim dertig jaar verschillende functies vervulde bij de club en daarbij ook in aanraking kwam met jonge spelers, kreeg eind vorig jaar al een kleedkamerverbod. Ook mocht hij geen contact meer opnemen met (jeugd)spelers en geen ballenjongens meer instrueren.

Via zijn advocaat laat het clublid aan de krant weten dat hij het eens is met het besluit, maar dat hij zich desondanks nooit schuldig heeft gemaakt aan grensoverschrijdend gedrag. Ook zijn er geen nieuwe meldingen over hem binnengekomen. De vrijwilliger mag wel op het jeugdcomplex blijven komen en blijft lid van Ajax, aldus de krant.

De zaak werd bekend toen een oud-speler ruim een jaar geleden onder ede verklaarde dat hij seksueel was misbruikt door de man. Een onderzoeksbureau constateerde toen dat de melding niet juist was, maar dat de vrijwilliger wel een 'risicobron' vormde en zich schuldig had gemaakt aan grensoverschrijdend gedrag.