Al-Qaida zegt sorry

Al-Qaida in Jemen heeft zijn excuses aangeboden voor een aanval op een ziekenhuis begin december. Volgens militantenleider Qassim al-Rimi heeft een van zijn strijders orders genegeerd. Bij de aanval kwamen in totaal 52 mensen om het leven.

Al-Rimi zei dat de strijders van tevoren opdracht hadden gekregen het ziekenhuis dat vastzit aan het ministerie van defensie waartegen de aanval was gericht niet binnen te dringen evenmin als een gebedsruimte in het complex. Eén strijder negeerde die orders, aldus de militantenleider.

"Wij erkennen onze fout en onze schuld", zei Al-Rimi in een videoboodschap. "Wij bieden de nabestaanden onze excuses en ons medeleven aan. Wij nemen de volledige verantwoordelijkheid voor wat er in het ziekenhuis is gebeurd en zullen bloedgeld betalen aan de families van de slachtoffers."

Vermoedelijk was een video die opdook waarin een strijder was te zien die artsen en ander ziekenhuispersoneel aanviel de aanleiding. "Wij distantiëren ons van wat onze broeder heeft gedaan", zei Al-Rimi. "We gaan echter wel door met onze jihad."