Mourinho lovend over Arsenal-ster Özil

Aan de vooravond van Arsenal - Chelsea steekt José Mourinho de loftrompet over Mesut Özil, de recordaankoop van The Gunners. Arsenal en Chelsea staan maandagavond tegenover elkaar in het Emirates Stadium.

De ploeg van Mourinho heeft twee punten achterstand. "Mesut is een fenomenale speler. Hij is zo'n speler die je koopt om de puzzel van je team compleet te maken", zegt de Portugese manager van Chelsea in The Mirror.

"Je hebt met Özil ook geen tijd nodig. Sommige spelers hebben tijd nodig om zich aan te passen, maar Mesut niet. Hij kwam bij Arsenal, Arsene gaf hem een shirt, hij kreeg meteen een basisplek en het team werd meteen beter", aldus Mourinho. Özil speelde dit seizoen dertien competitieduels, waarin hij vier keer scoorde.

Mourinho werkte vorig seizoen nog met de 25-jarige Duitser samen bij Real Madrid. "Ik was verrast dat Real hem deze zomer verkocht", zegt de succesvolle trainer nu. "Maar tegelijkertijd besef ik wel wat Real Madrid is. Het is een gigantische club, een club die moest doen wat het heeft gedaan met Gareth Bale en Isco. Ze moeten gewoon de beste jonge speler van Spanje kopen."

Voor het duel van maandag hoopt Mourinho dat zijn ploeg Özil kan afstoppen. "Ik denk dat ik weet hoe je kan voorkomen dat hij negentig minuten invloed heeft op de wedstrijd. Maar het is onmogelijk om hem de hele wedstrijd af te stoppen. Zulke spelers hebben altijd momenten waarop ze laten zien waarom ze zo goed zijn."

Arsenal, dat in 2004 voor het laatst kampioen werd, is mede dankzij Özil al zo'n drie maanden koploper in de Premier League. The Gunners moeten wel van Chelsea winnen om die koppositie te behouden. "Acht jaar spelers als Theo Walcott, Kieran Gibbs en Aaron Ramsey ontwikkelen en nu Özil erbij hebben, dat is wat Arsenal zo goed maakt. Mesut en de evolutie van andere spelers kunnen ervoor zorgen dat Arsenal kampioen wordt", besluit Mourinho.