Kopschopper kanshebber woord van het jaar

Kopschopper, voedselsjoemel en kweekburger zijn de kanshebbers om het Van Dale Woord van het Jaar 2013 te worden. Ook selfie, sletvrees en koningslied zijn genomineerd. Dat heeft de woordenboekenmaker dinsdag bekendgemaakt. De lijst wordt gecompleteerd door boekface, comakijken, knikkebolziekte en socialbesitas.

De afgelopen weken konden nieuwe woorden worden ingestuurd in de categorieën jongerentaal, lifestyle, economie, politiek en sport/amusement. Daaruit koos Van Dale er tien waarop nu kan worden gestemd via woordvanhetjaar.nl. Per categorie zijn nog eens vijf woorden genomineerd. Ook daaruit wordt uiteindelijk een winnaar gekozen.

Het winnende woord wordt op 17 december bekendgemaakt, de stembussen sluiten een dag eerder. Vorig jaar won Project X-feest. Eerdere winnaars waren onder meer tuigdorp (2011) en gedoogregering (2010).

De leden van het Genootschap Onze Taal riepen eerder deze maand al participatiesamenleving uit tot woord van het jaar. Dat woord zit niet bij de tien kanshebbers van Van Dale maar is wel genomineerd in de subcategorie politiek. Participatiesamenleving kreeg de voorkeur boven pietitie en socialbesitas.