Nederlanders minder op vakantie door crisis

Nederlanders zijn dit jaar minder vaak op vakantie gegaan dan vorig jaar. Door de economische crisis daalde het aantal vakanties met drie procent naar 36 miljoen. De daling geldt zowel voor vakanties in eigen land als voor vakanties naar het buitenland. Dat blijkt donderdag uit jaarlijks onderzoek van NBTC-NIPO.

Het aantal Nederlanders dat tussen oktober vorig jaar en september dit jaar op vakantie ging daalde met vijftigduizend. En wie op vakantie ging, deed dat minder vaak. Vooral op het aantal korte vakanties, tussen de twee en zeven dagen, werd bezuinigd. Dit aantal daalde in de afgelopen vakantieperiode met zes procent naar negentien miljoen.

Daarnaast gaven Nederlanders ook minder uit aan vakanties. "Nederlanders geven gemiddeld minder uit aan korte vakanties, waardoor de daling in de bestedingen achterblijft op de daling van het aantal vakanties', aldus een woordvoerder van NBTC-NIPO.

De totale vakantiebestedingen - voor reis, verblijf en vermaak - daalden met twee procent naar 15,5 miljard euro. Aan korte vakanties naar het buitenland werd 12,6 miljard euro uitgegeven. De overige 2,9 miljard euro werd in Nederland besteed.

Het aantal binnenlandse vakanties daalde het afgelopen vakantiejaar met ruim zeshonderdduizend naar 17,5 miljoen, een daling van drie procent. Evenals voorgaande jaren was de kust het populairste vakantiegebied in eigen land. Mede door het mooie zomerweer groeide het aantal vakanties in de Noordzeebadplaatsen. De Veluwe trok daarentegen minder vakantiegangers.

In totaal werden ruim achttien miljoen vakanties naar het buitenland ondernomen, ruim een half miljoen minder dan vorig jaar. Net als vorig jaar voert Duitsland de top tien van buitenlandse vakantiebestemmingen aan. Zo'n 3,2 miljoen vakanties werden bij onze oosterburen doorgebracht, een daling van zes procent. Frankrijk, dat op de tweede plaats staat, zag het aantal vakanties dalen met vier procent.