Sinterklaas extra beveiligd om zeurpieten

De politie staat dit weekeinde in het hele land op scherp vanwege de intocht van Sinterklaas. Agenten zijn vooral alert op relschoppers die zijn aankomst willen verstoren vanwege de aanwezigheid van Zwarte Pieten, schrijft het AD vrijdag.

Agenten in Groningen, waar de landelijke intocht zaterdag plaatsvindt, hebben in een briefing te horen gekregen dat ze rekening moeten houden met antipathie tegen Zwarte Pieten. Ze moeten ingrijpen als het kinderfeest dreigt te worden verstoord door demonstranten.

Voor en tijdens de aankomst van de Sint houden agenten ook sociale media in de gaten om aanwijzingen voor protesten te ontdekken. De politie verwacht dat er vijftigduizend mensen op de landelijke intocht afkomen.

Ook Amsterdam, waar de Sint zondag aanmeert, houdt rekening met demonstranten die de intocht willen verstoren. Activisten hebben al protesten aangekondigd. Demonstranten zijn welkom, maar ze moeten wel 'hun gezond verstand' gebruiken, zegt burgemeester Eberhard van der Laan in de krant.

Tegenstanders probeerden via de rechter nog te voorkomen dat de goedheiligman zijn zwarte knechten mee mocht nemen bij de intocht in de hoofdstad. Ze vingen echter bot. De organisatie van de intocht kwam bezwaarmakers wel tegemoet door de Pieten onder meer geen gouden oorringen te laten dragen.

Inmiddels heeft een deel van de Surinaamse gemeenschap niet onder stoelen of banken geschoven wat hun mening is over wat er met Zwarte Piet en de 'racisten die zich zwart schminken' moet gebeuren.


'Alles mag, ook geweld.'