Armin van Buuren vindt zichzelf niet normaal

Armin van Buuren krijgt vaak te horen dat hij zo gewoon is gebleven. De dj noemt dat in het AD 'een raar soort van compliment'. "Want ik vind mezelf totaal niet gewoon. Ik leid een heel bizar leven. Ik reis me gek, sta voor volle stadions en word regelmatig met een limousine opgehaald."

Toch gedraagt Van Buuren zich door zijn 'bizarre' leven niet anders. "Ik krijg geen kapsones. Ik ben nog steeds dezelfde persoon." De 36-jarige dj, die vijf keer werd uitgeroepen tot 's werelds beste, zegt geen idee te hebben hoe hij zich anders voor zou moeten doen. "Ontsporen zit niet in mijn aard. De mensen om mij heen houden mij op de grond."

Voor Van Buuren is veel veranderd door de komst van zijn tweede kind in juli. "Daardoor denk ik steeds vaker als ik mijn eigen huis instap en de voordeur achter mij dichttrek: dit is het echte leven." Desondanks kan Van Buuren nog niet zonder zijn bestaan als dj. "Ik moet kiezen tussen mijn twee liefdes: de muziek en mijn familie. Onderweg mis ik mijn vrouw en kinderen enorm, ben ik thuis dan gaat het weer kriebelen om on the road te gaan. Dat gevecht is nooit klaar."

Van Buuren noemt 'de gezamenlijke kick' die hij tijdens een set met het publiek ervaart zijn missie. "Dat is de kunst: de magie van het moment. Een flow creëren tijdens een avond. Het is een fragiel evenwicht, maar als het lukt, heb ik een klik met het publiek die ik bijna fysiek ervaar." Op zo'n moment is de dj net als zijn publiek in trance. "Ik voel euforie, alsof ik opstijg, wordt meegezogen in die beat, steeds heftiger en heftiger. Het is als een soort orgasme."

Van Buuren moet er dan ook nog niet aan denken dat zijn succes stopt. "Het lijkt mij vreselijk als over tien jaar niemand meer weet wie ik ben. Niet zozeer dat ik voor kleinere zalen moet spelen of minder populair ben, maar dat het publiek me gewoon helemaal niet meer wil horen. Dat lijkt mij erg."