Metaalbazen praten weer met bonden

De vakbonden en de werkgevers in de grootmetaal gaan dinsdag weer officieel met elkaar in gesprek over een nieuwe cao. De eerder aangekondigde hardere acties in de sector zijn echter nog niet van de baan. Dat heeft FNV Metaal maandag bekendgemaakt.

Werkgeversorganisatie FMV-CWM hebben de bonden steeds al voor een gesprek uitgenodigd. Volgens FNV-onderhandelaar Jos Brocken hebben de werkgevers nu pas voldoende opening gegeven om het gesprek aan te kunnen gaan. "Wij hebben signalen van de werkgevers ontvangen die wij positief beoordelen", zei Brocken bij de start van de acties in Veldhoven.

De medewerkers in de metaal voeren een maand actie, steeds bij andere bedrijven in verschillende regio's. Tien dagen geleden bereikten de bonden met de werkgevers in de kleinmetaal een cao-akkoord. Voor de grootmetaal, waaronder auto- en machinefabrikanten en scheepsbouwers, werden afgelopen vrijdag nog hardere acties aangekondigd.

Maandag wordt op kleine schaal actiegevoerd in Sneek, Etten-Leur en Veldhoven. "De druk op de komst van een goede cao is door de acties enorm hoog", vertelde Brocken de stakers in Veldhoven. "Het gesprek zal dan ook gaan over wat jullie willen: een fatsoenlijke waardering voor het werk dat je doet, met een normale loonsverhoging en de mogelijkheid om privé en werk goed te combineren." Als de gesprekken tot niets leiden, dan gaan de hardere acties eind deze maand door.

In de kleinmetaal krijgen de werknemers er 3,5 procent bij in de komende 22 maanden. FME-CWM bood tot nu toe eenmalig een half procent meer loon per december, en volgend jaar in totaal anderhalf procent structurele loonsverhoging. In de sector werken ongeveer 150 duizend mensen.