'Atleten Jamaica amper getest in aanloop Spelen'

Atleten uit Jamaica zijn in aanloop naar de Olympische Spelen in Londen nauwelijks onderworpen aan dopingcontroles. Dat blijkt uit cijfers die een voormalig topbestuurder van het antidopingagenschap van het Caribische land (JADCO) heeft doorgespeeld aan persbureau AP. Het WADA heeft direct aangekondigd een onderzoek te starten.

Jamaicaanse atleten werden in de eerste helft van 2012 nog wel getest na wedstrijden, maar controles buiten competitie werden niet of nauwelijks uitgevoerd. Volgens oud-bestuurslid Renee Anne Shirley van het JADCO werden tien tests uitgevoerd in februari en eentje in april. Daarna stond het programma voor out-of-competitioncontroles volledig stil.

De beste Jamaicaanse topsprinters begonnen niet helemaal zonder controles aan hun olympische missie. De internationale atletiekunie IAAF voerde zelf wel testen uit. Zo werd Usain Bolt vorig jaar twaalf keer gecontroleerd en nooit positief bevonden.

Jamaica won op de Olympische Spelen van Londen acht van de twaalf sprintmedailles. In aanloop naar het WK atletiek van dit jaar in Moskou liepen toppers als Asafa Powell en Veronica Campbell-Brown tegen de lamp.

Het mondiale antidopingagenschap WADA nam het controlesysteem in Jamaica al eerder kritisch onder de loep, maar het nieuwe onderzoek is een direct gevolg van de onthullingen van Shirley. "Jamaica heeft nu onze hoogste prioriteit", zegt WADA-directeur David Howman. "Ze staan volledig op onze kaart."