'Verbied GTA V'

Ja mensen, het is er weer, het maandelijkse 'GTA moet verboden worden!'-artikel. Deze keer komt het echter niet van een of andere relifanaat, een 'bezorgde ouder' of een andere vorm van professioneel moraalridder, maar van een heuse traumapsycholoog.

Ignace Lepage, een leraar uit België, was geschokt door de GTA-verhalen van zijn leerlingen. Die vertelden hoe ze mensen virtueel martelen in de bestseller GTA V. Volgens Lepage is het duidelijk dat de game verboden moet worden: "Als kinderporno verboden wordt, dan mag dit soort games ook op dat lijstje."

Lepage krijgt bijval van traumapsycholoog Eric De Soir. De Soir wijst erop dat veel jongeren die hun school overhoop schieten een kopie van de bestverkopende game ooit of van een soortgelijk spel in hun kast hebben staan. Volgens De Soir is de game vooral gevaarlijk door de verbeterde graphics: "De grens tussen spel en realiteit wordt veel te klein."

Hij ziet dan ook een duidelijke relatie tussen GTA-spellen en een dodelijke steekpartij die afgelopen weekend plaatsvond in Antwerpen: "Ik wil dat geval niet in verband brengen met games, maar enerzijds ageren tegen zinloos geweld en anderzijds toelaten dat onze kinderen geweld banaliseren is een verkeerd signaal."

Daarom ziet De Soir maar één oplossing, zo zegt hij in het Vlaamse Radio 1-programma Hautekiet: "De productie van dit soort games moet verboden worden, want dit is toxisch goed voor jongeren."