'Hostiburger is smakeloos'

Om met de deur in huis te vallen: hosti's zijn vies. Die droge wafels mogen dan wel een hoop magische krachten hebben, maar niet één van die krachten heeft met lekker smaken te maken. Een Amerikaans restaurant besloot daar eens wat te doen door de hosti te verwerken in een hamburger.

Kuma's Corner in Chicago, een hamburgertent met een metal-thema, introduceert deze maand de Ghost-burger. De burger is genoemd naar de Zweedse metalband Ghost B.C., wiens leden in faux-katholieke kledij op het podium verschijnen. Om het katholieke mis-thema te vervolledigen, bevat de burger ook nog ingekookte rode wijn.

Hoewel eten en religie de twee grote Amerikaanse hobby's zijn, valt de burger niet bij iedereen in goede aarde. De schrijver van een katholieke voedselblog zegt: "Het maakt iets dat heilig is belachelijk. Hetzelfde kan men zeggen van de band zelf." "Het kwam over als iets dat niet zozeer beledigend is voor mij, als wel voor mijn God en heiland," vertelde een klant aan de Chicago Tribune.

Restaurantmanager Luke Tobias vindt de ophef overtrokken: "De hosti is niet gewijd, dus zolang dat niet gebeurd is, is het in feite gewoon een cracker." Hij benadrukt dat de burger geen kritiek op religie is, maar een eerbetoon aan de Zweedse band: "We vinden deze band leuk: we denken dat wat ze doen cool is."

Overigens is de hosti slechts versiering op de burger en heeft geen invloed op de smaak. De burger kan daarom ook besteld worden zonder hosti, of met een boel hosties. Of dat iets verandert aan de prijs van zeventien dollar, zo'n dertien euro, is onbekend.