LTO: kweekvlees geen oplossing

Kweekvlees lijkt veelbelovend, maar draagt op korte termijn niet bij aan het oplossen van voedseltekorten of het terugdringen van de veestapel. Dat zegt land- en tuinbouworganisatie LTO Nederland maandag in reactie op de presentatie van de eerste hamburger die volledig is gemaakt van kweekvlees.

Op de lange termijn moet het goedkoper worden dan normaal vlees. Mogelijk kan het kweekvlees dan uitkomst bieden in regio's waar mensen minder te besteden hebben. "Maar misschien blijkt reguliere veeteelt per saldo wel goedkoper", zegt een LTO-woordvoerder. Een hamburger van kweekvlees kost nu nog zo'n 250 duizend euro.

Ook over andere mogelijke voordelen van het vlees is nog veel onduidelijk. "Of het daadwerkelijk schoner en efficiënter is dan veeteelt, moet nog maar blijken." Daarnaast denkt LTO dat de vraag naar kwaliteitsvlees afkomstig van echte dieren zal blijven bestaan.

De gekweekte hamburger is ontwikkeld door de Nederlandse wetenschapper Mark Post. Het vlees is afkomstig uit spierstamcellen, dat in het laboratorium verder wordt ontwikkeld tot vlees. Massaproductie van het vlees zou kunnen bijdragen aan de bestrijding van voedseltekorten en een forse reductie van broeikasgassen, stelt Post. Medeoprichter van Google Sergey Brin heeft in het project geïnvesteerd.