VS klaagt Rabobank aan om rentefraude

Rabobank is door de Amerikaanse toezichthouder NCUA aangeklaagd voor het manipuleren van de interbancaire Libor-rente. Dat blijkt dinsdag uit stukken die de toezichthouder heeft ingediend bij een rechtbank in Kansas. Naast Rabobank zijn nog twaalf andere banken aangeklaagd, waaronder internationale reuzen als JP Morgan, Barclays en UBS.

De Rabobank kwam twee jaar geleden in het vizier van toezichthouders. Het frauderen met het rentetarief leidde volgens de aanklager en toezichthouder tot grote verliezen bij een vijftal grote coöperatieve banken in Amerika. Al deze banken zijn onderhand failliet. "We hebben de verantwoordelijkheid om deze verliezen terug te halen bij de partijen die er verantwoordelijk voor zijn", aldus de voorzitter van de NCUA.

Rabobank liet in augustus al weten een bedrag opzij te zetten voor een schikking in het Libor-schandaal. De hoogte van dat bedrag maakte Rabobank niet bekend, maar eerder spraken bronnen van zo'n 400 miljoen dollar. Of dat geld bedoeld is om te schikken in deze of in een andere verwante zaak is niet duidelijk. De bank was dinsdagmiddag niet bereikbaar voor commentaar.