'Leraar wint zeker drie procent aan koopkracht'

Leraren gaan er volgend jaar zeker drie procent in koopkracht op vooruit. Dat stelt vakbond CNV Onderwijs mede op basis van het donderdag gepresenteerde onderwijsakkoord.

Docenten gaan erop vooruit dankzij de maatregelen uit het onderwijsakkoord en andere afspraken van het kabinet. Zo krijgt een leraar twee procent meer door een vermindering van de pensioenpremie, zoals de vakbonden eerder deze week overeenkwamen met werkgevers.

Daarnaast levert de afschaffing van de nullijn volgens de vakbond nog eens een procent op. Als ook voor 1 juni een akkoord in over een cao in het onderwijs, kan de vooruitgang in koopkracht voor leraren nog oplopen tot 3,5 procent.

In het donderdag gepresenteerde onderwijsakkoord staat onder meer dat de nullijn definitief van de baan is. Als de verschillende partijen het voor 1 juni eens worden over een cao wordt volgend jaar al 34 miljoen euro vrijgemaakt voor een loonstijging voor leraren.

Onderwijsbond AOb is niet tevreden met het akkoord, dat de bond dan ook niet ondertekende. Voorzitter Walter Dresscher spreekt in een verklaring van een 'financiële goocheldoos'. Volgens hem zijn de toezegginen 'boterzacht' en zijn er veel voorwaarden voordat het beloofde geld wordt overgemaakt. "Er is geld, maar het kan ook zo maar weer verdwenen zijn", aldus Dresscher.