Or KPN wil politieke steun tegen overname

De centrale ondernemingsraad (or) van KPN wil dat het kabinet en de Tweede Kamer hun invloed gebruiken om de overname van het telecomconcern door América Móvil te voorkomen. Dat liet de raad donderdag weten in een open brief aan de politici.

De or vreest dat de overname door het Mexicaanse bedrijf de continuïteit en de kwaliteit van de dienstverlening van KPN en de werkgelegenheid bij het bedrijf in gevaar brengt. De raad wil daarom al haar invloed gebruiken om de overname te voorkomen en roept het kabinet en de Tweede Kamer "nadrukkelijk" op daarbij met beschermende wetgeving te helpen.

De ondernemingsraad liet enkele weken geleden al weten bezorgd te zijn over de overname en gaf toen aan "alle invloed" te zullen aanwenden om KPN als "zelfstandige Nederlandse onderneming" te kunnen laten voortbestaan. De raad vraagt de voorzitters van de Tweede Kamerfracties en de leden van het kabinet nu om een gesprek om hun zorgen verder toe te kunnen lichten. De or vreest vooral dat América Móvil na de overname afspraken die nu worden gemaakt over het handhaven van de kwaliteit van KPN, snel zal laten vallen.

América Móvil maakte begin augustus bekend dat het alle aandelen KPN wil overnemen. De afgelopen dagen sprak de topman van het bedrijf, dat al bijna 30 procent van KPN bezit, hierover met betrokken vakbonden en minister van Economische Zaken Henk Kamp. De vakbonden gaven aan enigszins gerustgesteld te zijn over de plannen van América Móvil. Kamp noemde het gesprek nuttig, maar ging niet op de inhoud ervan in.

Or KPN wil politieke steun tegen overname
Or KPN wil politieke steun tegen overname (Foto: ANP)