Waarom haters haten

Haters gonna hate, zo luidt het spreekwoord. Iedereen die ooit iets bereikt heeft in z'n leven, zal het beamen. Er zijn altijd van die zure mensen die even moeten vertellen waarom iets toch harder zuigt dan het lijkt. Maar daar kunnen de haters niets aan doen, zeggen onderzoekers: ze hebben gewoon een 'negative dispostional attitude'.

Deze attitude, vrij vertaald 'negatief-geneigde houding', staat vanzelfsprekend tegenover de positief-geneigde houding, oftewel mensen die alles leuk vinden. Ook die laatste soort mensen zal de FOK!ker niet onbekend zijn.

De indeling in geneigde houdingen is een ontdekking van Justin Hepler van de Universiteit van Illinois en Dolores Albarracin van de Universiteit van Pennsylvania. Zij onderzochten de houding van mensen tegenover een hele reeks uiteenlopende onderwerpen en deden daarbij een - naar eigen zeggen - belangrijke ontdekking.

Hepler vertelt: "De indeling in geneigde houdingen vertegenwoordigt een nieuw perspectief waarin houdingen niet simpelweg een functie zijn van de eigenschappen van de stimuli die bekeken worden, maar ook een functie van de eigenschappen van de beoordelaar." In gewoon Nederlands: mensen vinden dingen niet alleen stom omdat ze elementen van het ding stom vinden, maar ook omdat ze geneigd zijn dingen stom te vinden.

De onderzoekers zijn alvast in hun nopjes met de ontdekking: "Deze verrassende en nieuwe ontdekking breidt de houdingstheorie uit. Dit onderzoek geeft duidelijke onderbouwing voor de geneigde houding als een betekenisvolle indeling die belangrijke implicaties heeft voor houdingstheorie - en onderzoek."

Hoeveel subsidie ze hebben gekregen voor het ontdekken dat er optimisten en pessimisten zijn, is bij de redactie niet bekend.

Echte haters aan het werk. (Bron: Comedy Central)