Kamer wil ook na beursgang controle op ABN AMRO

ABN AMRO mag alleen naar de beurs als de staat enige vorm van controle over de bank houdt. PvdA en CDA hebben ernstige twijfels over een volledige terugkeer naar de markt, concludeert NRC Handelsblad zaterdag uit een rondgang in de Tweede Kamer. Zonder die partijen wordt het vrijwel onmogelijk in de Kamer een meerderheid voor een beursgang te vinden.

Bij de nationalisatie van ABN AMRO en andere banken zijn vorige kabinetten altijd uitgegaan van een volledige beursgang. PvdA en CDA willen echter voorkomen dat roekeloos gedrag van bankiers tot een nieuwe crisis leidt en willen daarom dat de staat invloed op het beleid kan blijven uitoefenen.

Minister van financiën Jeroen Dijsselbloem (PvdA) presenteert binnenkort zijn toekomstplannen voor de genationaliseerde banken ABN AMRO, SNS Reaal en ASR. Voor zijn eigen fractie is het aanhouden van een minderheidsbelang een 'serieuze optie', zegt Kamerlid Henk Nijboer in de krant.

De minister van Financiën kan volgens Nijboer dan als aandeelhouder aan de bel trekken als er dingen gebeuren die in strijd zijn met het maatschappelijk belang. "Je wilt de financiële sector niet alleen afhankelijk laten zijn van kortetermijndenken."

Volgens CDA-Kamerlid Eddy van Hijum is het de vraag of een volledige beursgang met maximaal rendement verstandig is. Hij noemt een minderheidsaandeel 'verstandig'. Wel wijst hij erop dat de overige aandelen dan minder aantrekkelijk worden voor beleggers. "Dat is wel een afweging. We willen ook zo veel mogelijk geld terug in de staatskas krjigen."

VVD, PVV en D66 zijn voor een volledige beursgang. Kamerlid Aukje de Vries (VVD) wijst erop dat De Nederlandsche Bank en de Autoriteit Financiële Markten al toezicht houden. Voor de concurrentieverhouding tussen banken zou het niet goed zijn als er één gedeeltelijk in staatshanden blijft. De SP wil dat ABN AMRO een staatsbank blijft.