Onderzoek naar uitzetting doodziek meisje

De Inspectie voor de Gezondheidszorg en de Inspectie Veiligheid en Justitie stellen een onderzoek in naar de uitzetting van het Georgische meisje Renata. Dat heeft het ministerie van Veiligheid en Justitie donderdag bekendgemaakt.

Uit het gezamenlijke onderzoek moet blijken of medisch juist is gehandeld. Het 6-jarige meisje was volgens haar advocaat al weken ziek en bleek een dag na haar uitzetting in november 2012 acute leukemie te hebben.

Renata verbleef van 13 juni 2012 tot 26 november 2012 in Nederland, samen met haar vader, moeder, zus en grootmoeder. "Bij mijn diensten was op geen enkel moment bekend dat Renata toen zij in Nederland verbleef leed aan acute leukemie." Teeven 'betreurt het ten zeerste' dat Renata ernstig ziek is.

Volgens Teeven zijn er 'verschillende contactmomenten' geweest tussen Renata, haar ouders en 'medisch deskundigen'. Een zogeheten fit-to-flykeuring, waarbij wordt bekeken of het verantwoord is een asielzoeker op het vliegtuig te zetten, was volgens Teeven niet aan de orde 'omdat er geen medische indicaties bekend waren die daar aanleiding toe gaven'.

Renata en haar familie zijn afkomstig uit Georgië. Ze zijn uitgezet naar Polen, omdat ze eerder in dat land hadden verbleven. Volgens Europese regels kunnen ze daarom alleen in Polen asiel aanvragen.