Uitspraak verkrachtingszaak India weer uitgesteld

De eerste uitspraak in de zaak rond de groepsverkrachting van een jonge vrouw in New Delhi is opnieuw uitgesteld, dit keer tot 5 augustus. Eerder was gemeld dat donderdag vonnis zou worden geveld. De jeugdrechter die de zaak van de enige minderjarige verdachte behandelt heeft besloten tot verder uitstel, in afwachting van een uitspraak van het Hooggerechtshof over de juridische definitie van een minderjarige.

De groepsverkrachting voltrok zich vorig jaar december. Het slachtoffer werd in een bus verkracht en dusdanig toegetakeld dat ze twee weken later in een ziekenhuis in Singapore aan haar verwondingen bezweek. Een vriend van de vrouw werd ernstig mishandeld. Zes verdachten werden aangehouden, van wie er een op het moment van de verkrachting 17 jaar oud was. Deze verdachte kan maximaal drie jaar straf krijgen voor moord, verkrachting en andere misdrijven.

Vier andere verdachten worden door een andere rechtbank in New Delhi berecht en kunnen de doodstraf krijgen. De zesde verdachte werd in maart dood in zijn cel aangetroffen.

Na de verkrachting braken in heel India protesten los over de slechte behandeling van vrouwen in het land. Onder druk van de betogingen werden diverse wetten op het gebied van aanranding en verkrachting gewijzigd.