Syrische opstandelingen afgeslacht met 'tonbommen'

Syrische troepen hebben zaterdag, voor de derde dag achtereen, het opstandige stadje Saraqeb gebombardeerd. Luchtaanvallen op de strategisch gelegen plaats kostten ten minste vijf mensen het leven, onder wie drie kinderen.

Volgens het Syrische Observatorium voor de Mensenrechten, dat met hulp van correspondenten ter plaatse de burgeroorlog verslaat, zit het er dik in dat het dodental nog verder oploopt. Veel mensen liggen bedolven onder het puin van platgebombardeerde gebouwen.

De Syrische luchtmacht wierp volgens het Observatorium zaterdag zeker vijftien zogenoemde 'tonbommen' af. Die met honderden kilo's springstof volgepropte olievaten hebben een vernietigende kracht.

Saraqeb, dat aan een belangrijke kruising van hoofdwegen ligt, is de tweede stad van de noordelijke provincie Idlib. De rebellen hebben Saraqeb al een jaar in handen, en beheersen zo de weg tussenen Aleppo en provinciehoofdstad Idlib en die tussen Aleppo en Latakia. Het Observatorium sluit niet uit dat de belegering van Saraqeb de opmaat is voor een grootscheepse aanval op Aleppo.

De troepen van president Bashar Assad hebben sinds een paar maanden de overhand en dringen de rebellen steeds verder terug. Op het platteland van Idlib zijn de opstandelingen nog wel heer en meester.