Pechtold: uitspraken Rutte ongepast

D66-leider Alexander Pechtold vindt het niet gepast dat premier Mark Rutte openlijk praat over het opgeven van de eilanden van Caribisch Nederland. Hoewel Rutte staatsrechtelijk gelijk heeft, noemt Pechtold het 'weinig diplomatiek'.

"Je zou hopen dat het ondoordacht is, maar ik ken de premier met al zijn populistische trekjes en hij doet dit soort uitspraken omdat mensen dit graag horen", zo zei Pechtold, voormalig minister van Koninkrijksrelaties, zaterdag in een reactie op Radio 1. "Voor de historicus Rutte vind ik dat ongepast. En voor een premier weinig diplomatiek."

Pechtold vindt dat Rutte veel zorgvuldiger moet formuleren met het oog op de geschiedenis die Nederland en de eilanden delen. "Als hij hetzelfde had gezegd over Limburg, waar we al kijkend naar koninkrijk en republiek misschien nog wel een lossere relatie mee hebben dan met deze eilanden, dan was het land te klein geweest."

Rutte stelde zaterdagochtend tegenover verslaggevers van NRC Handelsblad en De Telegraaf dat de Antillen de banden met Nederland altijd mogen doorsnijden. "Ik zei: als u eruit wilt, en een meerderheid van uw bevolking steunt dat, dan is dat mogelijk. Dan belt u even en dan regelen we dat", aldus de minister-president.