'Google NL werkt niet mee aan aftappen'

De Amerikaanse overheid heeft geen toegang tot de servers van internetbedrijf Google in Nederland. Dat benadrukte een manager van Google Benelux woensdag in een hoorzitting in de Tweede Kamer over het aftappen van persoonsgegevens. Of dezelfde gegevens ook op servers in de Verenigde staten worden opgeslagen is onduidelijk.

"Wij werken niet mee aan aftapprogramma's, geven geen gegevens af en laten geen apparatuur toe die gegevens doorsluizen", aldus Policy Manager Rogier Klimbie. "Wij spelen niet met de geheime dienst NSA onder één hoedje."

De Kamer was echter kritisch over Klimbie's stelling. Dat het aftappen volgens Google niet gebeurt, noemde SP-Kamerlid Ronald van Raak 'ongeloofwaardig'. "Kan het zo zijn dat dit via andere kanalen gebeurt", vroeg PVV-Kamerlid Louis Bontes zich af. "Want wat u niet weet, weet u niet."

De hoorzitting werd gehouden naar aanleiding van de onthullingen van klokkenluider Edward Snowden. Volgens Snowden kan de NSA in de computers van Google en vele andere internetdiensten kijken om informatie over mensen buiten de Verenigde Staten te verkrijgen. Google stelt dat het alleen op zeer beperkte schaal daaraan heeft meegewerkt, maar de NSA heeft al toegegeven de gegevens direct af te tappen.

Digitale burgerrechtenorganisatie Bits of Freedom pleitte tijdens de hoorzitting voor een expertgroep in de Tweede Kamer die zich kritische vragen stelt over het aftappen van persoonsgegevens en het vormen van transparantie rondom het onderwerp. D66-Kamerlid Schouw liet weten zich wel te kunnen vinden in zo'n expertgroep. Klaas Dijkhoff van de VVD toonde zich echter kritisch en vroeg zich hardop af of dan niet met nog meer mensen in het duister wordt getast over het onderwerp.

De commissie hoort woensdag ook medewerkers van de Algemene Inlichtingen- en Veiligheidsdienst (AIVD) en de Militaire Inlichtingen- en Veiligheidsdienst (MIVD). Dat gebeurt achter gesloten deuren. Minister van Binnenlandse Zaken Ronald Plasterk (PvdA) ontkende vrijdag dat Nederlandse inlichtingendiensten het afluisterprogramma Prism gebruiken om informatie over personen te verkrijgen.