Pedokiller hoort 8 jaar cel eisen

Justitie in Almelo heeft dinsdag acht jaar cel geëist tegen een 29-jarige man uit het Twentse Goor voor het doden van een Hengeloër die hem in zijn jeugd zou hebben misbruikt. De verdachte zou de 59-jarige Jan Diphoorn in augustus 2011 na een ruzie hebben geslagen, geschopt en gewurgd alvorens zijn lichaam in het Twentekanaal in Delden te dumpen.

Het slachtoffer was eerder veroordeeld voor ontucht met minderjarige jongens, maar niet voor misbruik van de verdachte. Justitie gaat ervan uit dat hier wel sprake van is geweest, omdat in het huis van het slachtoffer een pornografische foto van verdachte werd gevonden. De ruzie die op 17 augustus 2011 ontstond, zou naar aanleiding van deze foto zijn geweest.

Na zijn daad vluchtte de man naar Turkije maar keerde terug naar Nederland toen de politie naar hem op zoek bleek. De verdachte heeft bekend de pedofiel te hebben gedood.

Justitie eist de celstraf voor doodslag. Van voorbedachte rade zou geen sprake zijn. Verder hield het OM in de eis rekening met het feit dat de man licht verminderd toerekeningsvatbaar is. De rechtbank doet naar verwachting over twee weken uitspraak.