Samsom: kabinet moet verleiden tot geld uitgeven

Het kabinet moet mensen en bedrijven verleiden om geld uit te geven. Dat kan onder meer door als overheid garant te staan voor kleine en middelgrote ondernemers die voor investeringen geld willen lenen bij de bank, zegt PvdA-leider Diederik Samsom dinsdag in de Volkskrant.

Premier Mark Rutte (VVD) riep Nederlanders in het voorjaar al op meer uit te geven. "Maar vragen alleen is kennelijk niet genoeg, zegt Samsom in de krant. "We zullen mensen moeten verleiden. Ik verwacht dat het kabinet daarin nu alle terughoudendheid laat varen."

Niet alleen particulieren, maar ook pensioenfondsen, grote beleggers en woningcorporaties moeten volgens Samsom geprikkeld worden om het geld te laten rollen. Dat zou kunnen met bijvoorbeeld financiële voordelen voor pensioenfondsen en beleggers die zich op de hypotheekmarkt begeven.

Veel mensen hebben volgens Samsom hun gouden handdruk weggezet om hoge belastingen te voorkomen. Dat geld kan volgens hem met de juiste regelingen worden vrijgemaakt zodat het wordt uitgegeven. Met woningcorporaties moet vrede worden gesloten, stelt Samsom, 'zodat zij hun miljarden weer gaan gebruiken om huizen te bouwen'.

Coalitiepartijen VVD en PvdA onderhandelen over hoe ze zes miljard euro aan bezuinigingen en lastenverzwaringen kunnen doorvoeren. In augustus moeten die gesprekken worden afgerond. VVD-fractieleider Halbe Zijlstra zei eerder dat het de zes miljard onder meer in de zorg, de toeslagen en de uitkeringen wil halen. Dat laatste is voor Samsom onbespreekbaar. "De rekening van deze crisis sturen we niet naar de mensen met de lage inkomens."